• 11.02.2023
  • 6113 defa okundu

6 Şubat günü saat 04.17 ve 13.26 sıralarında Türkiye’de 100 yılın en şiddetli depremi meydana geldi.

Deprem, Kahramanmaraş da dahil olmak üzere 11 ilde hasara yol açtı. CNN ve Aljazeera’nın son raporuna göre bu felakette 24.000’den fazla insan öldü, 76.000 kişi yaralandı, 6.444 ev çöktü, 11.000’den fazla ev hasar gördü ve 15 milyon insan doğrudan etkilendi.

Depremin ardından birçok ülke Türkiye’ye maddi ve manevi destekte bulunmuş, bazıları Türkiye’ye karadan kurtarma ekipleri göndermiştir. Bunların arasında Türk dünyasından çok sayıda sesli destekçi vardı. Yerdeki yardım ekipleri, küresel Uygur toplulukları arasında bağış toplama çalışmaları ve Doğu Türkistan/Uygur örgütleri dahil olmak üzere birçok Uygur da bu kurtarma çabalarının ön saflarında yer aldı. Kısacası Uygurlar da Türkiye’de kaybedilen masum canlar için “SENİN ACIN BENİM ACIM” (Senin acın benim acım) diye yas tutuyor.

Depremin olduğu günden bugüne dünyanın dört bir yanındaki Uygurlar ve Uygur örgütleri sosyal medya platformlarında Türkiye’ye başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerini ileterek, ekonomik ve maddi yardımda bulundular. Birçok Uygur, afet bölgesinde arama kurtarma çalışmalarına katılmak, erzak dağıtmak ve yiyecek hazırlayıp dağıtmak için doğrudan afet bölgesine gitti.

Seyit Tümtürk, Doğu Türkistan Federasyonu ile birlikte 4 adet büyük çadır (50 metrekare) satın aldıklarını, afet bölgesine Doğu Türkistan çadırları kurduklarını ve afet bölgesindeki insanların hizmetine sunduklarını söyledi.

Seyit Tümtürk liderliğindeki afet yardım ekibi, Uygurları afet bölgesindeki evsizlere ve kurtarma görevlilerine yardım etmeleri için gönderdi. Kahramanmaraş’ta enkaz altında kalan iki kişiyi kurtarma ekiplerine bağlı Muhammed ve Osmancan adlı iki Uygur’un kurtardığını belirtmekte fayda var.

İli Meşrap Vakfı, Doğu Türkistan Federasyonu gibi kuruluşların yanı sıra Habibullah Kusen başkanlığındaki gönüllü grubu ve Uygur toplumu inşaat grubu da afet bölgesine yardım etti.

İli Meşrap Vakfı Gönüllü Grubu ve Uygur Toplum İnşa Misyonu 250.000 Türk Lirası değerinde yardım dağıttı. Ayrıca bu örgütün liderleri ve gönüllüleri dört gruba ayrılmıştır: bir grup arama kurtarma ekibiyle birlikte kurtarma çalışması yapar, bir grup yaralılara yardım malzemesi dağıtır ve yükleri indirir, diğer grup ise kurbanlar için yemek yapar. .

Doğu Türkistan Gençlik Derneği bu felakette en çok yardım eden kuruluşlardan biri oldu. Depremin ilk gününden bugüne kadar bir grup insan kurtarma çalışmaları yapmak için afet bölgesine akın etti. Dernek başkanı İlham Turanlı’nın seferber ettiği malzeme yardımı (kışlık kıyafet, gıda, hijyen malzemeleri, battaniye ve bebek ihtiyaçları dahil) ikinci bir grup gönüllü ile birlikte afet bölgesine gönderildi.

Doğu Türkistan Teşkilatı Federasyonu ve bağlı kuruluşları afetzede bölgelere maddi ve ekonomik destek sağlamaya devam ediyor.

Nuzugum kültürü ve organizasyonla bağlantılı Family Derneği de bağış toplama yoluyla önemli miktarda nakit bağışta bulundu ve yüzlerce öğrenciye yardım etmek için Hera Okulu ile ortaklık kurdu. Ayrıca afet bölgesine soğuğa dayanıklı giysiler ve acil durum malzemeleri de gönderdiler. Şu anda Uygur kadınlarına afet bölgesindeki yerinden edilmiş insanlara gönderilecek çok sayıda battaniye yapmaları için düzenleme yapıyorlar.

 

Doğu Türkistan Teşkilat Başkanlığına bağlı Mavi Ay İnsani Yardım Vakfı ve Yeni Irk Hareketi’nden yaklaşık 60 gönüllü, Kahramanmaraş’ta her gün 4.000-5.000 kurbana Polo (Uygurların geleneksel pilav yemeği) pişirdi.

Doğu Türkistan Millet Meclisi Başkanı Seyit Tümtürk, İli Meşrap Vakfı Başkanı Jurat Gulja ve Doğu Türkistan Federasyonu temsilcisi Sayın Habibullah Kusen, Gençlik Derneği Başkanı İlham Turanlı konuştu. : “Bu çok ciddi bir mesele.” Deprem ülke ve Türkiye halkına ciddi kayıplar verdirmiştir. Türkiye’de yaşayan Uygurlar olarak, etkilenen insanlara başsağlığı diliyoruz. Her zaman Türk devletinin yanında olacak ve sonuna kadar yardımcı olacaktır.

Uygurlar da zor günler geçirse de yine Türk kardeşlerinin yanında duracak, kardeşlik sorumluluklarını ve insani sorumluluklarını sonuna kadar yerine getireceklerdir.

“Doğu Türkistan’da halkımız açlıktan ölüyor, erzak ulaştıramıyoruz, ateşte yanıyorlar, gidip kurtaramıyoruz, şimdi karşımızda kardeşlerimiz, Türkiye halkı zorda. Uyghur Times haber ajansına röportaj veren Seyit Tümtürk, “Elbette görevimiz yardımcı olmaktır” dedi.

Uygurlar, Doğu Türkistan’ın halen işgal altında olmasına ve Uygurların 2017’den bu yana acımasız Çin komünist rejimi tarafından temerrüde ve soykırıma maruz kalmasına rağmen bugüne kadar Türkiye’nin masum insanlarına büyük destek sağladı. banka veya özel olarak eğitilmiş bir ulusal kurtarma ekibi. Bununla birlikte, bağış toplama miktarı, gönüllü kurtarıcı sayısı, maddi yardım ve manevi destek miktarı herhangi bir bağımsız ülkeninkinden daha az değildir.

Uyghur Times İstanbul Muhabiri Amine Sedef tarafından yazıldı.

Aygüzel tarafından İngilizce’ye çevrilmiştir.

Düzenleyen Turghunjan

  • Kaynak: https://www.uyghurtimes.com/posts/cf534d22-5463-49df-a830-26e97dda0a1d/uyghurs-role-in-relief-work-in-turkiye-as-significant-as-that-of-any-independent
  • Etiketler: Doğu Türkistan.Çin,Kayseri.Seyit Tümtürk