Modern Uygur edebiyatının kayıtlı ismi Uygur Türkü Tahir Hamut İzgil, ABD’de edebiyat alanında John Leonard Ödülü’nü kazandı

Doğu Türkistan’da Çin’in kültür soykırımı devam ediyor. Çin yönetimi Doğu Türkistan’da Uygur Edebiyatını, Uygur Türkçesini ve kültürünü işgal ederek yasaklıyor. Bölgedeki aydın, yazar, sanatçı ve akademisyenler bir katlediyor ve ya toplama kamplarına gönderiyor.

GECE TUTUKLANMAYI BEKLERKEN

Modern Uygur edebiyatının usta kalemi Tahir Hamut İzgil ise Çin’in bölgedeki soykırım ve baskı politikalarından dolayı ABD’ye göç etmek zorunda kalan Uygur yazarlardan biri. İzgil ayrıca şair ve film yönetmenliği ile tanınıyor. İzgil’in ABD’ye göçü sonrasında kelme aldığı “Gece Tutuklanmayı Beklerken” adlı eseri ABD’nin edebiyat alanında John Leonard Ödülü’ne layık görüldü.

TAHİR HAMUT İZGİL KİM?

Tahir Hamut İzgil, 1969 yılında Doğu Türkistan’ın kadim şehri Kaşgar’da küçük bir kasabada doğdu. İzgil, ilk şiirini 1986’da yayımladı ve o tarihten bu yana Uygur edebiyatının modern şairlerinden biri olarak tanınıyor. 1990’ların sonlarında film yönetmeni olarak çalıştı. Daha sonra kendi film yapım şirketi kuruldu ve uzun metrajlı filmler, belgeseller ve diğer projelerle tanındı. Doğu Türkistan’daki baskının ve soykırımın arttığı yıllarda, yurtta kalmayı başaran İzgil, şu anda eşi ve iki kızıyla birlikte ABD’nin Washington şehrinde yaşıyor. Burada çeşitli etkinlik ve sempozyumlar da Doğu Türkistan’da yaşanmakta olan soykırım ve baskıyı anlatıyor.

  • Kaynak: https://www.qha.com.tr/turk-dunyasi/uygur-yazar-izgil-john-leonard-odulu-nu-kazandi-486713