• 22.03.2010
  • 2240 defa okundu
Orta Asya’dan Balkanlardaki uluslara kadar çok geniş bir bölgede yerel renk ve inançlarla kutlanan Nevruz, her ulusun kendi kültür değerleriyle özdeşleştirip sembolleştirdiği, özü itibariyle baharın gelişinin kutlandığı coşkuyla karşılandığı bir gündür.

Yaşadığı geniş coğrafyada doğa ve çevrenin uyanışının kutlandığı Nevruz Bayramı’nın Anadolu’da ve Türk kültürünün yayıldığı bölgelerde de son derece köklü ve zengin bir geçmişi vardır. Nev (yeni) ve Ruz (gün) kelimelerinin birleşmesinden meydana gelen ve YENİGÜN anlamını taşıyan Nevruz, kuzey yarımkürede başta Türkler olmak üzere bir çok halk ve topluluk tarafından yılbaşı olarak kutlanır. Gece ile gündüzün eşitlendiği 21 Mart’ta güneş göçmen kuşlar gibi kuzey yarımküreye yönelir. 21 Mart ile birlikte havalar ısınmaya, karlar erimeye, ağaçlar çiçeklenmeye, toprak yeşermeye, göçmen kuşlar yuvalarına dönmeye başlar.Bu nedenle 21 Mart bütün varlıklar için uyanış, diriliş ve yaradılış günü olarak kabul edilerek, Nevruz/YENİGÜN bayramı adıyla kutlanır.

Ama bugünkü yaşadığımız şu günlerde Çin işgalindeki Doğu Türkistan’daki Uygur halkı bu Nevruz bayramını istediği gibi kutlamaktan yoksun…

Çin esaretinden kaçarak dünya coğrafyasına dağılan Doğu Türkistanlı Uygur halkı bulundukları ülkelerde örf adet gelenek haline gelen bu bayramı kutlamaya çalışmaktadır. Kayseri’de yaşayan Doğu Türkistanlı Uygurlar olarak Kayseri valiliği ve Erciyes Üniversitesinin organize ettiği Nevruz şenliklerine katılarak baharın gelişini (Yeni Günü) birlikte kutladık.

Erciyes Üniversitesi Sabancı Kültür Sitesindeki ilk tören saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasından sonra Nevruz ateşinin yakılması ile Protokoldekilerin ateş üzerinden atlamasından sonra günün anlam ve önemi hakkında konuşmalar yapmak için kürsüye davet edilen Kayseri il kültür müdürü sayın İsmet Taymuş Nevruz’un baharın gelişini simgeleyen gün anlamını taşıdığını ve Türk Dünyasında bayram olarak kutlandığını ifade etti. Daha sonra kürsüye davet edilen Kayseri vali yardımcısı sayın Kasım Fikret Dayıoğlu Nevruz bayramının baharın geldiğini simgelediği kadar birlik ve beraberliği kardeşliğin simgesi olduğunu söyledi.

Erciyes Üniversitesi rektörü sayın Prof. Dr. H.Fahrettin Keleştimur ise konuşmasında bugün bütün Türk coğrafyasında kutlanan bu bayramın ülkemizde de birlik beraberlik ve neşe içinde kutlandığını birlik ve beraberliğimizin bozulmadan daha nice Nevruz bayramları kutlamayı temenni ettiğini ifade etti. Programın bundan sonraki bölümlerinde üniversite bünyesinde yapılan yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödül töreni yapılarak ödülleri verildi. Ödül töreninden sonra Türk Dünyası Bayraklarının bayrak gösterisi ve halk oyunları gösterisinden sonra Erciyes Üniversitesinde öğrenim gören Türk Dünyasından gelen öğrencilerin hazırlamış olduğu yörelere ait yemek standlarındaki yemekler ikram edildi.

Erciyes Üniversitesinde öğrenim gören Doğu Türkistanlı Uygur kardeşlerimizin hazırladıkları Havuçlu etli Uygur pilavı, tavuk kavurması(Dapenci)Buhar mantısı, samsa ve salata ikram edildi. Yemek stantlarını gezen protokol davetlileri başta Kayseri vali yardımcısı sayın Kasım Fikret Dayıoğlu, Kayseri İl Emniyet Müdürü sayın Arif Akkale, Erciyes Üniversitesi Rektörü sayın Prof. Dr. H. Fahrettin Keleştimur, Kayseri İl Müftüsü sayın Şaban İşlek, Kayseri İl Kültür ve Turizm Müdürü sayın İsmet Taymuş, Üniversite öğretim üyeleri, davetliler ve öğrenciler ziyaret ettiler.

Nevruz etkinliklerinin 3. ve son bölümü Sabancı Kültür Sitesi toplantı ve gösteri salonunda devam etti. Buradaki program saygı duruşu İstiklal marşı, Türk dünyası bayrak gösterisinden sonra, Kayseri aşıklar ozanlar derneğinden aşıkların atışma ve şiirleri ile devam etti.

Yapılan slayt gösterisinde Derneğimizin hazırlamış olduğu Doğu Türkistan’ı tanıtıcı belgesel slayt olarak gösterildi. Öğrencilerin hazırlamış olduğu küçük tiyatro gösterisinden sonra sahneye Doğu Türkistanlı sanatçı Abdullah Köse davet edildi. Abdullah Köse Uygur müziğinden örnek olarak Gülçimen ve Kamber hanım isimli eserleri seslendirdi.

  • Kaynak:
  • Etiketler: Nevruz, Orta Asya, Balkanlar, Ulus, Erciyes Üniversitesi, Prof. Dr. Fahrettin Keleştimur, Kayseri İl Kültür ve Turizm Müdürü, İsmet Taymuş, İl Müftüsü, Şaban İşlek, Yenigün, Çin, Doğu Türkistan,