• 9.07.2009
  • 1740 defa okundu
Kayseri Barosu’nda bir basın toplantısı düzenleyen Ali Aydın, demokratik protesto haklarını kullananların üzerine ateş açılarak öldürülmesi üzerine başlayan olayların çığırından çıktığını ve sivil kaynaklardan alınan bilgilere göre öldürülen Uygur Türkü sayısının 2 bine yakın olduğunu belirtti. 
Çin hükümeti tarafından gerçek sayının gizlendiğini de ifade eden Aydın, “Çin hükümeti, Uygur halkına karşı yürüttüğü asimilasyonu sona erdirmek ve demokratik açılımlar ve çözümler sağlamak yerine, asker ve polis gücünün yanı sıra sivil Çinlileri de silahlandırmak sureti ile olayları büyütmüş ve Uygur Türklerine karşı tam bir vahşete dönüşen katliamlara neden olmuştur. 
      
Uygurlara ait başta camiler olmak üzere meskenlerde dahil bir çok yapı yıkılıp imha edilmiştir. Uzun yıllardan beri sürdürülen göç politikaları nedeni ile bölgedeki nüfus dengesinin bozulduğu yetmiyormuş gibi, iş bu katliamlarla da bölge halkı yok edilmek istenmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımızın da ülkede olduğu tarihlerde başlayan bu katliamlar açık bir saygısızlıktır. Bir ırka karşı ayrımcılık, yaşama hakkının hiçe sayılması, orantısız güç kullanma, kötü ve fena muamele, sistematik işkence, dil ve kültürel değerleri ortadan kaldırma, etnik yapıyı bozmak niyeti ile zorunlu göç ve iskan politikaları yürütme, ekonomik ve sosyal haklardan mahrum bırakmak Uygur halkına karşı yürütülen özel bir proje olup insan hakları en hoyrat ve ölçüsüz biçimde Çin hükümetleri tarafından ihlal edilmektedir. 
Mevcut durum itibarı ile bölge halkına yönelik saldırılar devam etmekle birlikte, yakın bir gelecekte Uygur halkına yönelik olarak sistematik tutuklama, hapsetme, sürgün ve idam olaylarının gerçekleşmesi beklenmektedir. Daha şimdiden adil olmayacağı belli olan bu uygulamaların engellenmesi için gerekli tedbirler alınmalıdır. Barolar olarak, TBMM ve hükümeti her biri ayrı bir insanlık suçu oluşturan bu vahşetin durdurulması ve bölge halkının insani ve demokratik haklarının korunması açısından acil girişimlerde bulunmaya ve tedbirler almaya çağırıyoruz. 
Bu husus Türkiye’nin insani ve tarihi sorumluluğu altındadır. Başta BM teşkilatı, uluslararası kurum ve kuruluşlar ve özellikle üyesi bulunduğumuz Güvenlik Konseyi acil toplantıya çağrılarak kalıcı ve etkili çözümler üretilmelidir” dedi. Askere sivil yargı yolunu açın düzenleme ile ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ali Aydın, Türkiye’de çok başlı bir yargısal sisteminin olması fikrine çok sıcak bakmadıklarını belirterek, “Yani ülkede bir askeri ceza yargısının ayrı bir adli ceza yargısının olması ve ayrıca askeri yargının da kendi içinde yargı sistemini oluşturması demokratik bulmadığımı ifade ediyorum. 
Mevcut düzenlemeyi bir başlangıç olması açısından yerinde ve faydalı görüyorum. Özellikle gelişmeyi isabetli buluyorum” şeklinde konuştu.
  • Kaynak: www.gokbayrak.com
  • Etiketler: Kayseri Barosu',Ali Aydın,protesto ,Uygur Türkü ,Çin,TBMM,Güvenlik Konseyi ,Türkiye,