• 24.10.2020
  • 14556 defa okundu

Tıpkı, 1989’da Bulgaristan Türklerininzâlim Jivkov tarafındansınırdışı edildiğinde Türkiye’ye gelen anne babasının geride bırakmak zorunda kaldıkları 12 yaşındaki Aysel’e “hürriyet” dediğimiz gibi..İlham’a hürriyet.

1944’te zâlim Stalin tarafından sürgün edilen, ancak bir yolunu bularak vatan toprağı Kırım’a döndü diyerek atıldığızindanda sürgünün bitmesi için 303 gün ölüm orucu tutanKırım Türkleri lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu için 1976’da haykırdığımız “Cemiloğlu’na hürriyet” dediğimiz gibi..İlham’a hürriyet.

EOAK’cı zihniyetin Kıbrıs Türklerine karşı başlattığı Erenköy, Geçitkale, kanlı Noel vahşeti ve diğer zulümler sonrası 1974’te sokaklara dökülerek avazımız çıktığı kadar bağırarak”Kıbrıs Türküne hürriyet” dediğimiz gibi..İlham’a hürriyet.

Evet!.. Aslında İlham’a hürriyet derken Doğu Türkistan’ada hürriyet demek istediğimiz için”İlham’a hürriyet.”

İLHAM KİM Mİ?

Prof.Dr. İlham Tohti, Uygur Türklerinin uğradığı haksızlıkları dile getirdiği için 15 Ocak 2014 yılında öğleden sonra saat 14.00 civarında yirmiden fazla polis tarafından Pekin’deki evine düzenlenen baskında bütün özel eşyalarına el konularak tutuklandığında Pekin’de Merkez Milliyetler Üniversitesinde Ekonomi Profesörü olarak görev yapıyordu.

Dünya Uygur Türkleri Kongre Başkanı Rabia Kadir’in “İlham Tohti’ye verilen ömür boyu hapis cezasının Uygurlara karşı ilân edilmiş bir savaştır” dediği Çin’de profesör olarak görev yaparken Çin’in Uygurlara yaptığı haksız uygulamalardan bahsettiği, Uygur Türkleri için birazcık vicdan, hak ve hukuk istediği için tutuklanarak ömür boyu hapis cezası verilenUygur Türk’ü akademisyen.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü tarafından “yasaları çiğnediği şüphesiyle tutuklandı ve müebbet hapis cezasına çarptırıldı” denildi.

Hâlen Kızıl Çin’in zindanlarında kendisinden haber alınamayan Prof. Dr. İlham Tohti, Doğu Türkistan’ın Kızılsu İli, Atuş İlçesinde 25 Ekim 1969 tarihinde doğdu.

Kuzey Kore ve İç Moğolistan’a sınır Türk Bölgesi Mançurların yaşadığı Jilin Eyâletinin başkenti Çangçun’daki (Mançurya “Tunguz” Türkleri son olarak 1932 yılında kurdukları ve 1945’te Ruslar, 1949’da ise Mao’nun işgâline uğrayan bağımsız birdevletti. Mao, başkent Çangçun’u 5 ay boyunca kuşattı açlıktan 300 bin sivil ölünce işgâl edebildi.) Kuzeydoğu Normal Üniversitesinde ve Pekin’de Merkezi Milletler Üniversitesinde eğitimini tamamladı profesör oldu.

İlham Tohti,hayatının her safhasında Uygur Türklerinin büyük ölçüde gelişimin dışında bırakıldığını dile getirmekten öte bir şey söylemedi.

Bu söylemlerinden dolayı onlarca kez gözaltına alındı, defalarca sorgulandı. Hatta Amerika Birleşik Devletlerinde İndiana Üniversitesinde bir yıl ekonomi dersleri verecekti. Bunun için bütün evraklarını tamamladı kızıyla birlikte 2 Şubat 2013 tarihinde Pekin Havalimanından 08.45’te uçağa binmek üzere son kontrolden geçerken uçağa binişi engellendi gözaltına alındı. Uzun süre sorgulandı.

Ayrıca 2010 yılı içerisinde de uluslararası akademik konferanslara katılması için yaptığı izin müracaatları sekiz kez reddedilmişti.

Son gözaltısından 5 ay 11 gün sonra Avukatı Li Fangping’i görmesine izin verildi. Avukatı, İlham’a 10 gün boyunca yemek verilmediğini, ilk 20 gün boyunca ayaklarının zincirlendiğini söyledi. İlham Hoca tam 16 kilo vermişti.

Getirildiği Urumçi’de çıkarıldığı mahkemede “Özerk Sincan Bölgesinde yaşayan hem Uygur, hem de Han Çinlilerinin ortak çıkarları için az gelişmişlikten bahsettiğini” söylesede ömür boyu hapis cezası almaktan kurtulamadı.

Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Komiseri Catherine Ashton, kararın gayrimeşru olduğunu ilân ederek sert tepki göstermesine rağmen,2017yılından beri ailesiyle görüştürülmeyen ve bütün mal varlığına el konulan Prof.Dr. İlham Tohti nerede olduğu bilinmiyor.

Prof. Dr. İlham Tohti dünya kamuoyunda hak ve özgürlüklerle mücâdele eden bir aktivist olarak görülüyor. Bunun için gıyâbında pek çok ödüle layık görüldü. Ama yine gıyâbında tam bir yıl önce doğum günü olan 25 Ekim tarihinde aldığı Uluslararası Sakharov Ödülü çok manidar olmuştu.

1975 Nobel Barış Ödülü sahibi Rus Andrey Sakharov’un adını taşıyan ödül 25 Ekim 2019 tarihinde Avrupa Parlamentosunda düzenlenen törenle parlamento başkanı David Sassoli tarafından İlham Tohti adına kızı Cevher İlham’a takdim edildi.(Adına ödül törenleri düzenlenen Andrey Sakharov, Sovyet Rusya’sında kızıl zindanlarda yatarken mahkemeye çıkartılan Kırım Lideri Cemiloğlu’na destek için mahkeme salonuna girmek istemiş fakat salona girişine izinverilmemişti.)

Parlamenterler tarafından dakikalarca alkışlanan Cevher İlham yaptığı konuşmada, babasıyla en son 2017’de görüşebildiklerini, bu nedenle hayatta olup olmadığını bile bilmediklerini ifâde ederek, “babam bu ödülü aldığından dâhi haberi yok” dedi.

İlham Hoca, bundan böyle hem kendi şahsiyeti, hemde Doğu Türkistan için özgürlüğün sembolü olmalı.

İlham Hoca ve şahsında Doğu Türkistan’ın istiklâli için Avrupa’da, Amerika’da, bütün dünyada “İlham’a hürriyet” kampanyaları düzenlenmeli.

Avrupa ve Amerika’da bulunan Doğu Türkistan Dernekleri harekete geçmeli. Başta Avrupa Parlamentosu binası ve Beyaz Saray önünde olmak üzere, Çin’in yurtdışı temsilciliklerinin tamamının önünde “İlham’a hürriyet” pankartlarıyla 365 gün nöbetler tutulmalı.

Ayrıca bütün Avrupa başkentlerinin duvarlarını, otobüs ve metro duraklarını, çarşı ve pazarlarını her ülkenin dilinde yazılmış küçük “İlham’a hürriyet” çıkartmaları süslemeli, bütün Avrupa ve Amerika’da yaşayan soydaşlarımızın arabalarının arka camları donatılmalıdır.

Yürekli film yapımcıları tıpkı Bulgaristanlı Aysel’e yapılan dört bölümlük dizi gibi (dizinin iki bölümü yayınlanınca o zamanki Komünist Bulgar yönetimi yayını durdurun Aysel’i gönderiyoruz demişlerdi) dizi çekimleri yapabilir. Bu Komünist Çin yönetimi üzerinde oldukça etkili olacaktır.

Ayrıca, Doğu Türkistan Dernekleri Avrupa İnsan Hakları mahkemesine İlham Hoca için hak mahrumiyeti, haksız yere cezalandırma konusunda dâvâ açabilirler.

Gün bu gündür. Kampanyaya bekliyoruz. “İlham’a hürriyet”..

Halit Kanak

  • Kaynak: https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/halit-kanak/ilhama-hurriyet-dtarihi-25-ekim-1969-33931.html
  • Etiketler: Doğu Türkistan’Çin,Uygur,İlham Tohti,Jivkov ,Stalin ,Kırım,Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu,EOAK, Rabia Kadir,Kuzey Kore , İç Moğolistan, Amerika Birleşik Devletleri,Nobel Barış Ödülü,Sakharov