• 22.05.2010
  • 1831 defa okundu
Dünya Uygur Kurultayı genel başkan yardımcıları Seyit TÜMTÜRK ve Ömer KANAT ile beraberinde ki heyet 19 mayıs 24 mayıs tarihleri arasında Japonya’nın başkenti Tokyo ve önemli şehirlerinden biri olan Osaka’da bir dizi programa katıldı.

20 Mayıs 2010 günü Japonya’nın yüksek tirajlı gazetelerinden ‘Asaki Shimbon’ da bir röportaj verdi. DUK başkan yardımcısı Seyit TÜMTÜRK röportaj esnasında gazetecinin ‘Çin’in Uygur özerk bölgesine yardım etme kararını değerlendirmesi’ne yönelik sorusuna
-Çin devleti 60 yıldan fazla bir zamandan beri tüm yer altı ve yer üstü zenginlikleri sömürerek, zorunlu göç politikaları ve asimilasyona yönelik adımları peşi sıra özellikle 5 temmuz 2009 da meydana gelen URUMÇİ olayları sonrası bu tür açıklamalar yapmasının arkasında Çin’in yine kendi milletinden olanları gözetmesinden başka hiçbir amaç ve çıkar yoktur. Böylesi bir yardım bölgenin gerçek sahibi olan Uygur Türklerine hiç bir şey kazandırmayacağı gibi yine Uygur Türkleri aşağı sınıf vatandaş hüviyetine mahkûm edilecektir. Yeraltı ve üstü zenginliklerini talan edercesine Çin’in iç bölgesine taşıyan Çin devletinin acaba kimin hakkını kime vereceğini iyi düşünmek gerektiğini beyan etti.

21.05.2010 günü Liberal Demokrat Parti merkezinde sabık başbakan Shinzo ABE’nin ve parlamenterlerinde hazır bulunduğu bir heyet Dünya Uygur Kurultayı temsilcilerini kabul etti. Heyetlerin görüşmesinde ağırlıklı olarak Doğu Türkistan ve Uygur Türklerinin sorunları ele alınırken, Türkiye merkezli bir Türk Dünyası politikasının şekillenmesi ve minvalde ilerlenmesi gerektiğinin altı çizildi.
Aynı günün akşamı Japonya Uygur Cemiyeti DUK heyeti onuruna bir resepsiyon düzenledi. Resepsiyon öncesi Japon televizyon ve gazetecilerin hazır bulunduğu bir basın toplantısı düzenlenerek Uygur Türklerinin dünü ve bu gününe dair bilgiler verildi. Basın toplantısı ardından resepsiyon salonuna geçildi. Düzenlenen resepsiyona parlamenterler, bürokratlar, Üniversitelerde görevli hocalar ve birçok sivil toplum kuruluşunun temsilcileri ile Japon halkından kişilerinde bulunduğu salonda Tayvan, Moğolistan ve Tibet’li aktivistlerin de, hazır bulundu.

22.05.2010 tarihinde Japonya Uygur Cemiyeti daimi komite toplantısına katılan DUK heyeti toplantı da, cemiyetin geçmiş yıla ait faaliyetlerini, mali kayıtlarını inceledi. Ayrıca bundan sonra ki, günlerde yapılması gereken faaliyetler hakkında planlama yaparak. Japon hükümeti, sivil toplum kuruluşları ve Japon halkının desteğinin daha da arttırılması yönünde ortak karar aldılar. Toplantı sonunda Japonya Uygur Cemiyeti’ne yeni katılan üyelerin üyelikleri kabul edilerek daha sonra ki üyelerinde kayıtları hususunda ki resmi girişimlerin tamamlanması kararlaştırıldı.

Daha sonra Japonya’nın önemli kanallarından birinde televizyon programına katılan heyet, Doğu Türkistan ve Uygur Türkleri hakkında televizyon izleyicilerine geniş bilgi verme imkanı buldu. Akşam saatlerine doğru başkent Tokyo’da ‘Uygur Türklerinin Geleceği ve Japonya’nın Sorumluluğu’ konulu panele katılan Dünya Uygur Kurultayı heyeti adına genel başkan yardımcıları Seyit TÜMTÜRK ve Ömer KANAT panel de birer söz aldılar. Panelin yönetimini Tatsusoki üniversitesinden Prof.Dr. Sekioku HİDEYOKİ bey yaptı. Açılış konuşmasını Japonya Uygur Cemiyeti başkanı İlham MAHMUT’un yaptığı panelde, konuşmacılar. Doğu Türkistan’da yaşananlara dikkat çekti. Özellikle de 1949 yılında ki, komünist çin işgalinden sonra başlayan Uygur Türklerine yönelik şiddet, asimilasyon hareketleri ve toprakların yağma edilmesi konusunda katılımcılara aydınlatıcı bilgiler aktardılar. Ayrıca panelin bir diğer konuşmacısı olan ve Japon journalistlerden Sakurai Yusuko hanımda gelinen ve gelişen nokta da, Japonya’nın sorumluluklarına dikkat çekti.

23.05.2010 günü Japonya’nın bir diğer önemli kentlerinden. Osaka’ya hareket eden, Dünya Uygur Kurultayı heyeti burada da, Tokyo’da düzenlenen panelin bir benzerine katılarak.
Osaka’da bulunan sivil toplum kuruluş temsilcileri ve katılımcıları da hitap ettiler.

  • Kaynak:
  • Etiketler: japonya, osaka, asaki shimbon, ömer kanat, seyit tümtürk, uygur özerk bölgesi, shinzo abe, urumçi, tokyo