• 4.05.2010
  • 1807 defa okundu

29-30 Nisan 2010 tarihleri arasında Belçika’nın Bürüksel kentinde Avrupa Parlamentosu üyesi, Avrupa liberaller ve Demokratlar Birliği başkan yardımcısı sayın Nikkolo Rinaldi’nin koordine ettiği ‘Çin hükümeti ile müzakereler, Çin kanunlarının işleyişi ve Uygurların hukuku’ konulu toplantı yapıldı.

Toplantıya Dünya Uygur Kurultayına üye teşkilatların başkanları eş başkanları temsilcilerinden oluşan Uygurların dışında Avrupa’daki İnsan Hakları Örgütleri, Uluslar arası Af Örgütü, Tehlike altındaki milletleri koruma teşkilatı ve diğer uluslar arası sivil toplum örgüt temsilcileri ve bir parlamento üyeleri katıldı. Toplantının oturumunu Avrupa Liberaller ve Demokratlar Birliği başkan yardımcısı sayın Nikkolo Rinaldi yaptı.

Bu toplantıya ayrıca konuşmacı olarak Avrupa Parlamentosu üyesi Liberaller ve Demokratlar Birliği başkanı sayın Marco Pannella, Avrupa Parlamentosu İnsan Hakları komisyonu başkanı sayın Geoffrey Harris, Birleşmiş Milletlerde Temsil Edilmeyen Milletler Teşkilatı Genel Sekreteri sayın Marino Busdachin, Amerika END Fondu başkan yardımcısı sayın Luiza Koan Giriw katılarak her biri ayrı ayrı kendi fikir ve düşüncelerini sundu.

Dünya Uygur Kurultayı başkanı sayın Rabiye Kadir hanımın toplantıya gecikmesinden dolayı toplantının açılış konuşmasını Rabiye Kadir hanıma vekaleten Dünya Uygur Kurultayı daimi üyesi ve hukuk danışmanı sayın Nuri Türkel yaptı.

Daha sonra konuşmasına Doğu Türkistan’a Üç kez yapmış olduğu gezilerindeki izlenim ve gözlemlerini anlatarak söze başlayan Avrupa parlamento üyesi ve Avrupa Liberaller ve Demokratlar Birliği başkan yardımcısı sayın Nikkolo Rinaldi Doğu Türkistan’a yaptığı ilk ziyaretinde gördükleri karşısında şaşkın nasıl bir yere geldim düşüncesine kapıldım, o anki hislerimi ve duygularımı burada ifade etmem çok zor, Uygur insanlarının masumiyeti yüzlerinden okunuyordu, bu masum insanların o kadar baskı ve zulüm karşısında hayatta kalma mücadelesi verdiklerine şahit oldum. Daha sonra iki defa gittim bu topraklara gördüklerim daha önce gördüklerimden farksız şiddet, zulüm, baskı yine aynı, Çin’e yapılan bunca uyarılar hiç dikkate alınmamış Çin politikasında her hangi bir yumuşama olmamış, burada gördüklerimi izlenimlerimi raporlar halinde ilgili makam ve kuruluşlar ile paylaştım ben sizlerle bazı düşünce ve fikirlerimi paylaşmak istiyorum öncelikle Doğu Türkistan meselesinde Çin’i müzakere masasına oturtmak, müzakere masasında Doğu Türkistan halkına uygulanan ağır baskı ve zulüm politikasından vazgeçmesi çağrısını Birleşmiş Milletler nezdinde yapmak, Çin’in silahsızlanması için gerekli yaptırımların yapılması ve bu ülkeye teknoloji satışı durdurulursa Doğu Türkistan halkı üzerindeki baskı, zulüm ve şiddetin kalkacağı inancındayım diye sözlerini sürdüren Rinaldi ben Doğu Türkistan meselesinde çok ümitliyim yakın tarihimizde dünyada bunun örneklerini gördük mesela Doğu TİMOR diye sözlerini tamamladı.

Daha sonra söz alan Avrupa Parlamentosu İnsan Hakları Komisyonu başkanı sayın Geoffrey Harris Çin’deki İnsan hakları ihlallerini Avrupa parlamentosu olarak yakından takip etmekteyiz, Avrupa parlamentosu olarak Çin’deki ölüm cezalarının kaldırılması için çalışmalarımız var diye sözlerini sürdüren sayın Harris 5 Temmuz Urumçi olaylarından sonra tutuklanarak hapishanelere atılan ve bu olaylardan sonra ortadan kaybolan ve akibetlerinden bugüne kadar haber alınamayan Uygurların durumu Avrupa parlamentosunun dikkatini çekmektedir. Doğu Türkistan meselesinin çözüme kavuşması ancak Çin ve Uygurların masaya oturması ile çözülür ben buna inanıyorum dedi.

Doğu Türkistan gibi aynı kaderi paylaşan bir millet olan Tibetlileri temsil eden Tibet’in ruhani lideri Dalay Lama’nın Avrupa özel temsilcisi Tashi Wangdi sözlerine Tibet meselesi ve Doğu Türkistan meselesi aynı her iki milletin düşüncesi aynı bağımsızlık buda Tibet ve Doğu Türkistan’ın en doğal hakkıdır, fakat şuanda (realist) gerçekçi olmamız gerek dedi.

Amerika’da faaliyetlerini sürdüren en büyük sivil toplum örgütü olan Demokrasiyi Geliştirme vakfı başkan yardımcısı sayın Luiza Koan Giriw hanım sözlerine demokrasiden yoksun ülkelerde yaşayan azınlıklar demokrasi olmadan hiçbir zaman kişilik haklarına sahip olamayacağını bizlerde çalışmalarımızı bu yönde yürüterek bütün dünyaya demokrasi yerleştirmenin çabası içindeyiz dedi.

Transit Radikal Partisi genel başkanı Marco Panella uluslar arasında yaşanan krizlerin demokrasi yoksunluğundan kaynaklandığını söylemek doğru olur, hiçbir zaman baskı, şiddetle halledilemeyeceğini bunların uluslar arası kanunlar çerçevesinde halledilmesi gerektiğini ifade ederken bugün Çin’in Doğu Türkistan’da yaşanmakta olan Uygur halkına uyguladığı zulüm işkence ile yok etme politikasına Birleşmiş Milletler göz yumamaz buna seyirci kalmamalı dedi.

Belçika’nın Bürüksel kentinde Avrupa Parlamentosundaki uluslar arası nitelikteki bu toplantıyı Amerika Demokrasi Geliştirme Vakfı (END), Birleşmiş Milletlerde Temsil Edilmeyen Milletler Teşkilatı (UNPO) birlikte organize etti.

  • Kaynak:
  • Etiketler: Demokratlar Birliği, İnsan Hakları Örgütleri, Uluslar arası Af Örgütü, UNPO, NED, Marco Pannella, Geoffrey Harris, Luiza Koan Giriw