• 12.04.2019
  • 1740 defa okundu

Financial Times, Amerikan teknoloji devi Microsoft’un, Çin’deki insan hakları ihlallerine katkı sağladığını iddia etti

Florida’lı Cumhuriyetçi senatör  Marco Rubio, Microsoft’u Çin’in insan hakları ihlallerinde suç olmakla suçladı. İddiaya göre Microsoft Asya Araştırma isimli araştırma kuruluş geçen yıl Çin ordusunun kontrolündeki Ulusal Savunma Teknolojisi Üniversitesi’ yle iş birliği yaparak bazı çalışma raporları yayımladı. Araştırmanın içeriğinin yüz tanıma sistemi ile yapay zeka olduğu öğrenildi. (Konuyu sayfasına taşıyan www.dunya.com sitesinde Microsof’a yönelik iddialar haber olarak yer aldı.)

Amerikan teknoloji devi Microsoft’un, Çin’deki insan hakları ihlallerine katkı sağladığı iddiası özellikle Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Müslümanlara yönelik baskı politikasını akla getirdi.

Türkiye Sincan Uygur Türklerinin uğradığı baskılara karşı hassasiyetini çeşitli vesilelerle dünya kamuoyuna açıklıyor.

Son dönemlerde, Türk Dışişleri Bakanlığı’ tarafından, Çin’in Sincan bölgesindeki Müslüman Uygur azınlığa uyguladığı politika ‘asimilasyon’ olarak nitelendirilmişti.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hami Aksoy tarafından 9 şubat 2019′ da, Uygur Türklerine Yönelik Ağır İnsan Hakları İhlalleri konusunda şu ifadeler kullanılmıştı:

”Sincan Uygur Özerk Bölgesindeki Uygur Türklerinin ve diğer Müslüman toplulukların temel insan haklarını ihlal eden uygulamalar, özellikle son iki yıl içerisinde ağırlaşmış ve uluslararası toplumun gündemine taşınmıştır.

Özellikle Ekim 2017’de “Tüm Dinlerin ve İnançların Çinlileştirilmesi” siyasetinin resmen ilan edilmesi, Uygur Türklerinin ve bölgedeki diğer Müslüman toplulukların etnik, dini ve kültürel kimliklerinin tasfiye edilmesi hedefi doğrultusunda atılmış yeni bir adım olmuştur.
 
Keyfi tutuklamalara maruz kalan bir milyondan fazla Uygur Türkünün toplama kamplarında ve hapishanelerde işkence ve siyasi beyin yıkamaya maruz bırakıldıkları artık bir sır değildir. Kamplarda alıkonmayan Uygurlar da büyük baskı altında bulunmaktadır.
 
Yurtdışında yaşayan Uygur asıllı soydaş ve vatandaşlarımız bu bölgedeki akrabalarından haber alamamaktadır. Binlerce çocuk ebeveynlerinden uzaklaştırılmış, yetim kalmıştır.
 
21. yüzyılda toplama kamplarının yeniden ortaya çıkması ve Çin makamlarının Uygur Türklerine yönelik sistematik asimilasyon politikası insanlık adına büyük bir utanç kaynağıdır. ”

 

  • Kaynak: http://www.optimushaber.com/sincan-uygur-da-yasanan-asimilasyonda-teknolojinin-yeri-nedir-385319h.htm
  • Etiketler: Doğu Türkistan’Çin,Uygur,Financial Times, Amerikan , Microsoft,Marco Rubio,Hami Aksoy