• 2.05.2020
  • 5692 defa okundu

‘Çin ekonomisi köle gibi çalıştırılan Uygur halkının emekleri üzerinden tekrar harekete geçmiştir.”

Dünyanın en büyük sanal ticaret mecralarından biri olan Amazon, Çin merkezli Zhejiang Dahua Technologies isimli bir firmadan 10 milyon dolarlık ekipman sipariş etti.

Bu firmanın ürünleri ağırlıklı olarak Çin’de Uygurları adım adım izleyen yapay zeka teknolojisinde kullanılıyor. 

Çin hükümeti bu sayede, yurt dışındaki akrabalarını arayan Uygurları adım adım takip edip sonunda onları “Meslek edindirme kursları” dediği toplama kamplarına koyabiliyor. 

“Korkunç polis devletinin büyük tedarikçisi”

Doğu Türkistan’daki veya diasporadaki Uygurların haklarını savunmak için kurulan Uygur Hareketi, firmayı “Doğu Türkistan’da kurulan ileri teknolojiye dayalı korkunç polis devletinin büyük tedarikçilerinden” olarak nitelendiriyor. 

ABD merkezli dev şirket Doğu Türkistan’daki ihlallere böyle katkı verirken Uygur Hareketi 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle yaptığı açıklamada “Çin ekonomisi köle gibi çalıştırılan Uygur halkının emekleri üzerinden tekrar harekete geçmiştir” diyor.

İddiaya göre aralarında Nike ve Volkswagen’in de bulunduğu dev şirketler ve tekstil markaları bu zorunlu çalıştırma sisteminden doğrudan veya dolaylı olarak faydalanıyor. 

“Kamplarda tutulan Uygurlar zorla çalıştırılıyor”

Uygurlar, Çin hükümetinin toplama kamplarındaki Uygur gençleri fabrikalarda zorla çalıştırmaya başladığı savunuyor.

Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü’nün bu yıl içinde hazırladığı “Satılık Uygurlar” başlıklı raporda onbinlerce Uygur’un fabrikalarda zorla çalıştırıldığını ifade ediliyor. 

Uygur Hareketi açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Uygur Hareketi, uluslararası İşçi ve Emek Günü vesilesi ile bir kez daha hükümetleri, şirketleri Çin’in tamamında çalışanların sosyal, ekonomik ve politik haklarını korumaya çağırmaktadır.”

  • Kaynak: http://www.islamianaliz.com/h/79101/kapitalizmin-dogu-turkistandaki-bilinmeyen-kirli-yuzu
  • Etiketler: Doğu Türkistan’Çin,Uygur,Amazon,Nike ve Volkswagen,Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü