• 18.05.2012
  • 1863 defa okundu

Japon yazılı ve görsel medyasında Dünya Uygur Kongresi ile ilgili çıkan haberler geniş yer buldu.

Çin Dış işleri bakanlığının DUK ile ilgili olarak bölücü ve Terörist guruplarla ilişkisi olduğunu iddia ederek toplantısına izin verilmemesini talep etmesine rağmen Japonya’nın demokratik ve bağımsız  bir ülke olduğunu DUK unda uluslararası hukuk çerçevesinde  faaliyet yürüten sivil toplum örgütü olduğunu  beyan etmesiyle Özellikle Çin Japonya ikili ilişkilerinin 40. Yılı kutlanırken DUK un 4.olağan Kurultayı’nın Çinin tüm itirazlarına rağmen Japonya’da gerçekleştirilecek olması ve DUK Başkanı Rabiya Kadir hanıma vize verilmesi siyasi krize sebep oldu.

Japonya Başbakanı Yoşiyuko Nodanın Uygur Kurultayının Tokyo Parlamentosunda açıldığı gün Çin Başbakanı Wen jiabo ile göüşmesi sırasındada Uygur insan hakları meselesini gündeme getirdiği belirtiliyor. Çin Başbakanı Wen jiabo ile ikili görüşmelerini tamamlayan Japonya Başbakanı Yaşuyiko Nodanın Çin Devlet Başkanı Hu Jintao ile planlanan görüşmesi Japonya devletinin Çin’in tüm itirazlarına rağmen Doğu Türkistanlıların en üst teşkilatı olan Dünya Uygur Kurultayına Japonya Parlamentosunda toplantıya izin vermesi gerekçe gösterilerek iptal edilmiştir.

Çin Dış İşleri Bakanlığı konuyla ilgili olarak üç defa açıklama yapmıştır. Japonya ile Çin arasında yaşanan siyasi kriz sonrası Çin, Japonya ve Kore arasında imzalanması planlanan serbest ekonomik bölge Anlaşması’da imzalanamamıştır.
 
                  
     
                  
 
                  
                               

.

  • Kaynak:
  • Etiketler: Japonya,Dünya Uygur Kongresi,Rabia Kadir,Çin,Uygur Türkleri