Çin Avustralya’yı tehdit etti..Uygur Türkleri ve koronavirüs konusundaki tavrı Pekin’i kızdırdı
Çin Avustralya’yı tehdit etti..Uygur Türkleri ve koronavirüs konusundaki tavrı Pekin’i kızdırdı
- 26.05.2020
- 8331 defa okundu
Çin’in Avustralya Büyükelçisi Cheng Jingye, geçtiğimiz günlerde Avustralya’yı korona virüsün kökeni hakkında bağımsız bir soruşturma için baskı yaparak “tehlikeli” bir yola girdiği konusunda uyardı.
Çin’de ortaya çıkan Covid-19 virüsüne dair pek çok muamma hala varlığını sürdürürken, Avustralya’nın da dahil olduğu pek çok ülkeden virüsün araştırılmasına yönelik bir girişim geldi. Avustralya’nın Çin’e yönelik baskı oluşturmasına karşın Pekin yönetimi, milyarlarca dolarlık Avustralya ürününe vergi ve kısıtlama getirdi. İki ülke arasındaki 100 milyar dolarlık ticaret hacmi tehlikeye girmiş durumda.
Çin’in Avustralya Büyükelçisi Cheng Jingye, geçtiğimiz günlerde Avustralya’yı korona virüsün kökeni hakkında bağımsız bir soruşturma için baskı yaparak “tehlikeli” bir yola girdiği konusunda uyardı. Eğer iki ülke arasındaki ilişkiler bozulması halinde, Büyükelçi Cheng, Çinli turistlerin “Down Under” tatili hakkında ikinci düşünceleri olabiliceğini belirtirken, Avustralya’yı tehdit etti. “Aileler’in, Avustralya’nın çocuklarının eğitimi için gerçekten en iyi bir yer olup olmadığını merak edebileceklerini” dile getiren Cheng, “Çinli tüketiciler artık Avustralya şarabı içmek ya da Avustralya sığır eti yemek istemeyebilir.” ifadelerini kullandı.
1 MİLYAR DOLARLIK ZARAR
Covid-19’un nasıl çıktığı, ne sürede yayılmaya başlandığına dair araştırma talep eden uluslararası kamuoyu bu hafta istediğini Dünya Sağlık Örgütü’nün yıllık online toplantısında aldı. Yoğun uluslararası baskı karşısında daha fazla dayanamayan Çin yönetimi, soruşturmayı kabul etti. Fakat akabinde Avustralya arpasına yüzde 80’in üzerinde gümrük vergisi uygulanırken, ülkenin en büyük 4 mezbahanesinden de sığı etinin ithali yasaklandı.
Mezbaha yasağı, Avustralya’nın Çin’e sığır eti ihracatının yaklaşık olarak 35’ini engelliyor. Ailesi etkilenen ihracatçılar arasında yer alan Karen Penfold, en önemli bifteği için başka alıcılar bulmak konusunda çabaladığını söylüyor. Çoğunlukla Avustralya’nın batısında bulunan arpa yetiştiricileri, tahılın hayvan yemi olarak ve bira yapmak için kullanan Çin’e yaptıkları yıllık ihracatın en az yarısını veya 600 milyon Avustralya dolarlık (393 milyon Amerikan dolar) kaybettiklerini dile getiriyorlar. Çiftçiler, yeni tarifelerin ticareti öldüreceğini düşünüyorlar.
Çin, Avustralya ile hoşnutsuzluk tedbirlerini doğrudan ilişkilendirmedi. Bu sığır eti söz konusu olduğunda etiketleme ve sıhhi standartlar konusunda endişeli olduğunu iddia ediyor. Arpa tarifeleri, gizli sübvansiyonlarla ilgili 18 aylık bir soruşturmanın sonucudur. Ayrıca, Avustralya ofis baskı kâğıdı ve paslanmaz çelik lavabolar da dahil olmak üzere 17 Çin ihracatına anti-damping önlemleri uyguladı. Eski dışişleri bakanı Gareth Evans, Avustralya’nın ticari şikayetlerinden bazılarının “uzun süredir güvenilirliği” olduğunu söyledi.
ÇİN’İN YAKLAŞIMI BİR SİYASİ ZORLAMA DURUMUDUR
Çin’in hamlelerinin salgını ele alış şekline yönelik eleştirilere misilleme olduğuna şüphe yok. Canberra’daki bir düşünce kuruluşu olan Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü’nden Peter Jennings, “Bu açıkça bir siyasi zorlama durumudur.” diyor. Çin, Çin’in Avustralya demokrasisine karışmasını engellemek için yasa çıkaran ve Çinli Telekom devi Huawei’nin güvenlik gerekçesiyle Avustralya’da 5G ağları kurmasını engellemekte acele eden Canberra’nın şüpheli politikacılarına uzun zamandır içerliyor. Öte yandan Avustralya, Çin’in tartışmalı Güney Çin Denizi’ndeki artan saldırganlığına karşı çıkarken, Çin’in Doğu Türkistan’da 1 milyondan fazla Müslüman Uygur’un gözaltına alınmasını eleştirmişti.
Sidney’deki bir düşünce kuruluşu olan Lowy Enstitüsü’nden Richard McGregor, Çin’in Avustralya’yı “dünyayı dolaşarak ve diğer ülkeleri Çin’in kötü davranışları hakkında uyararak” düşmanca duygular uyandırdığını söylüyor. Büyükelçi Cheng ise Başbakan Scott Morrison yönetimindeki Avustralya hükümetini, Başkan Donald Trump’ın “Çin’e karşı siyasi bir kampanya başlatma” talimatını takip etmekle suçluyor.
100,3 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİ
Çin’in vergi uyguladığı ve kısıtlama getirdiği ürünler 100,3 milyar dolarlık ticaret içerisinde çok küçük bir bölümü temsil ediyor. En büyük ihracat kalemleri ise kömür, gaz, demir cevheri ve eğitim. Ancak salgın nedeniyle daha az sayıda öğrenci yurtdışına çıktığından eğitim de hızla azalıyor. Dahası, büyük ticaret ölçeği Çin’e daha fazla zarar vermek için geniş bir fırsat sunuyor. Avustralya, bir sonraki beş büyük pazarından daha fazla ihracat yapıyor.
Bloomberg’de yayınlanan bir haberde Çin hükümetinin yeni kalite kontrolleri ve anti-damping değerlendirmeleri, deniz ürünleri, süt ürünleri ve şaraplar da dahil olmak üzere diğer Avustralya ürünlerine de uygulamayı düşündüğü dile getirildi. Bu Avustralya’nın bilmecesini vurgular: Çin’in tutarlı bir politikası yoktur.
Avustralya yıllardır Bay Jennings’in “kolay pazar” dediği markete bir şeyler satmaktan mutlu oldu. Fakat aynı zamanda ideolojik ve jeopolitik şikayetleri de yayınlamaya devam etmek istiyor. Son dönemde güçlenen Çin’in böyle bir şeye onay vereceğini düşünmek çok iyimser bir yaklaşım olur. Uluslararası soruşturmaya destek verdiği için Avustralya’ya vergi uygulayan ve ticaret kısıtlaması getiren Çin’in ileriye dönük izleyeceği politikalar da görülmüş oldu.
Kaynak: intell4.com
- Kaynak: https://www.dunyabulteni.net/asya/cin-avustralyayi-tehdit-ettiuygur-turkleri-ve-koronavirus-konusundaki-tavri-pekin-i-kizdirdi-h468095.html
- Etiketler: Çin, Avustralya,Uygur Türkleri , koronavirüs, Huawei’Donald Trump,