• 7.01.2019
  • 1683 defa okundu

Çin, önümüzdeki beş yıl içinde İslam’ı “Çinlileştirmeyi” amaçlayan yeni bir yasa çıkardı, Pekin’in Doğu Türkistanlılara uygulamak istediği son hamle oldu.

Global Times, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, sekiz İslami dernekten temsilcilerle yaptığı görüşmeden sonra hükumet yetkililerinin “İslam’ı sosyalizmle uyumlu hale getirmeye ve dine zarar vermeye yönelik tedbirleri uygulamaya koymaya karar verdiğini” söyledi.

Gazete, kararnameyi kabul eden derneklerin isimlerini ve detaylarını vermedi.

Çin’in, Mao Zedong’tan bu yana en güçlü lideri olan Çin Devlet Başkanı Xi Jinping son yıllarda agresif bir şekilde “Çinlileştirme” kampanyasına başladı.

Çin’in bazı bölgelerinde İslam’ı uygulamalar yasaklandı, Müslümanlar, namaz kılmak, oruç tutmak, sakal bırakmak veya türban takmak gibi dini kurallarının birçoğunu tutuklama tehdidiyle karşı karşıya kaldığı için uygulayamıyorlar.

BM’ye göre, bir milyondan fazla Uygur Müslümanı dininden uzaklaştırmak ve iktidardaki resmi ateist Komünist Partiye bağlılık sözü vermek zorunda oldukları kamplarda tutulduğu tahmin ediliyor.

Hak grupları, Çin’i etnik temizlik kampanyası yapmakla suçladı.

Camilerden İslami hilal ve kubbeler çıkarıldı, okullarda Arapça dersleri yasak ve çocuklar Müslüman faaliyetlerine katılmaktan men edildi.

Çin, azınlıkların dinini ve kültürünü koruduğunu söyleyerek eleştirileri kabul etmedi.

Ancak geçen hafta, Çin’in Mynamar sınırındaki Yunnan eyaletindeki yetkililer, Müslümanların kurduğu üç camiyi kapattıkları bildirildi.

 Asya’nın Sesi Haber Merkezi

  • Kaynak: https://asyaninsesi.com/cin-islami-sosyalizmle-uyumlu-hale-getirmek-icin-yasa-cikardi/
  • Etiketler: Doğu Türkistan'Çin,Uygur,Xi Jinping ,Mao Zedong’

Son Eklenen Haberler

Yorumlar

Yorum Ekleyin

Yorum eklemek için lütfen üye girişi yapınız. Giriş yapmak için